Squarespace Templates

Squarespace is een Amerikaans bedrijf dat sinds zijn oprichting in 2004 zich ontwikkeld heeft tot een van de meest populaire online diensten om met een paar klikken een mooie website te kunnen maken.

In deze tijd hebben zich ook de Squarespace templates ontplooid. In dit artikel leg ik uit wat een template is, en ga ik een aantal verschillende templates bespreken en vergelijken. Deze informatie kan nuttig zijn om een keuze te maken tussen de thema’s als je Squarespace kiest voor je website. 


WAT IS EEN SQUARESPACE TEMPLATE?

Een Squarespace Template is een layout sjabloon dat ervoor zorgt dat je website er op iedere pagina hetzelfde uitziet. Bovendien bevat het de noodzakelijke functionaliteit voor een krachtige en professionele website.

Squarespace biedt een verscheidenheid van sjablonen die je kunt afstemmen op een site die jouw stijl, merk en visie presenteert aan de online wereld. Deze gids biedt advies over het kiezen van de juiste sjabloon en noemt een aantal belangrijke factoren ter overweging.

Een voordeel van Squarespace is dat er met een abonnement gewerkt wordt (je start met een gratis proefabonnement van 14 dagen). Hierdoor is het makkelijk de kosten binnen de perken te houden. Naast een mooie website levert Squarespace ook een aantal apps voor smartphones voor aantekeningen, registratie van bezoekers, blogs en uploaden van foto’s.

START

Als je van plan bent een nieuwe website te maken zijn er altijd een aantal zaken waar je alvast over na kunt denken. Het is belangrijk om zoveel mogelijk vóór het begin van de bouw uit te werken welke eisen en wensen je hebt voor wat betreft doelgroep, uitstraling, functionaliteit, inhoud, informatiestructuur, verwachte groei en vormgeving. Het uitkristalliseren van de gehele opzet is een proces dat tijd kost. Hoe meer je er dus van te voren al over heeft nagedacht, hoe efficiënter het uiteindelijke project zal kunnen verlopen.

Informatie, Afbeeldingen en 

Bij de selectie van een sjabloon is het belangrijk, het algemene doel van de website in aanmerking te nemen. De meeste websites vallen onder de volgende categorieën:

Informatie

Het doel van de website is informatie verstrekken aan de bezoekers.

eCommerce

Het doel van de site is om producten, diensten of media te verkopen.

Afbeeldingen

Het doel van de site is om mooie beelden weer te geven.

Als het doel van de website is vastgesteld, kun je aan de hand daarvan voorbeeld-websites bezoeken om om te kijken naar de ontwerp-functies die aan jouw eisen voldoen.

Template Demo's en Voorbeelden

Op de templates pagina van SquareSpace staan alle beschikbare templates, elk met verscheidene inspirerende website-voorbeelden die de speciale functies laten zien, ook onderverdeeld in categorieën m.b.t. vakgebieden

Deze voorbeelden tonen de verschillende manieren waarop je de Squarespace templates kan aanpassen.

Deze voorbeelden tonen de verschillende manieren waarop je de Squarespace templates kan aanpassen.

Je kan een template wisselen op elk gewenst moment. Beginnend met de keuze van een template die bij jou past zal het ontwerpen van jouw site eenvoudiger maken, maar als je beslist dat een template niet meer aan jouw behoeften voldoet, dan kan je, altijd een nieuwe template uitproberen. En in de ‘preview-modus’ bekijken of volledig omschakelen zonder opnieuw te beginnen.


TIEN BELANGRIJKE FUNCTIES

Hier 10 aspecten of eigenschapen die de moeite waard zijn om te overwegen bij het selecteren van een template bij Squarespace:

 1. Speciale pagina's 
  De Index Pagina's organiseren de inhoud van meerdere pagina's in één enkele locatie. Hierdoor kunnen bezoekers snel bladeren door veel verschillende soorten content. 
  Index Pagina's komen in 'grid-vorm', 'slideshow', of in een index scroll one-page stijl, en elke template heeft de Index  zijn eigen ontwerp en  gedrag.
  De Gallery Pagina's - Sommige templates hebben speciale eigenschapen om een fotoalbum te maken.
  De Products Pagina's - Er zijn templates die jouw webshop op een bijzondere manier vertonen.
 2. Zijbalk navigatie - Zijbalken worden alleen ondersteund door specifieke templates. Zijbalken kunnen worden gebruikt op alle pagina's, blog pagina's, of andere combinaties.
 3. Header afbeelding - Je kunt, in veel Squarespace templates, banner afbeeldingen plaatsen, ofwel voor de gehele site of per pagina.
 4. Hoofd navigatie - de hoofd navigatie kan horizontaal of verticaal zijn afhankelijk van de template.
 5. Vaste Navbar - De navigatiebalk blijft zichtbaar, zelfs wanneer je de pagina naar beneden scrollt. 
 6. Andere Navbar - verwijst naar het eventuele gebruik van een ingebouwde navigatie afgezien van de belangrijkste navigatiebalk, en waar dit van toepassing is. Als je een bijvoorbeeld een 'folder' toevoegt aan jouw website, zal er een tweede navigatiebalk folder verschijnen wanneer je de pagina's in die map bezoekt.
 7. Pagina titels - verwijst naar de vraag of “Titel” en “Page Description” die op de pagina-instellingen zijn geplaatst, al dan niet automatisch worden getoond.
 8. Gallerij Pagina's - Veel templates zijn voorzien van unieke en spannende ontwerpen voor het weergeven van media, met inbegrip van ‘randloze’ beelden die de breedte van de pagina overspannen. 
 9. Blog fragment beeld - Dit beeld wordt weergegeven wanneer elders op uw site naar dit item wordt verwezen, zoals in een samenvatting Block.
 10. Variant van: - Dit betekent dat de sjabloon is gebaseerd op een andere Template, en daarom dezelfde functies en eigenschappen heeft als het oudere matrijs.

VERGELIJKINGSTABEL TEMPLATES

Zie en vergelijk de 10 aspecten of eigenschapen, die in aanmerking komen bij de selectie van een Squarespace-template, op alle 28 thema's van Squarespaces in een handig raster :

(+) Betekent dat het item instelbaar is -  (*) Betekent dat het item iets speciaals heeft over - (/) Betekent naar keuze - (BG) Betekent als achtergrondafbeelding - Lg Orig Aspect - betekent dat het beeld in de oorspronkelijke beeldverhouding op een groot formaat wordt getoond.

(+) Betekent dat het item instelbaar is -  (*) Betekent dat het item iets speciaals heeft over - (/) Betekent naar keuze - (BG) Betekent als achtergrondafbeelding - Lg Orig Aspect - betekent dat het beeld in de oorspronkelijke beeldverhouding op een groot formaat wordt getoond.


TOELICHTING VAN ACHT SQUARESPACE TEMPLATES 

Hieronder mijn keuze van de 8 thema’s, die de laatste tijd het meest mijn aandacht hebben getrokken:

Marquee

Een van onze krachtigste templates. Marquee vertelt jouw verhaal op een dynamische, aantrekkelijke en leuke manier. Het intensiveert de inhoud van je website en geeft je bezoekers een onvergetelijke kijkervaring met parallax scrollen en opmerkelijke full-screen beelden.

Een van onze krachtigste templates. Marquee vertelt jouw verhaal op een dynamische, aantrekkelijke en leuke manier. Het intensiveert de inhoud van je website en geeft je bezoekers een onvergetelijke kijkervaring met parallax scrollen en opmerkelijke full-screen beelden.

Bedford

Als een van de populairste templates, biedt Bedford een brede scala van functies die speciaal gericht zijn op non-profit organisaties en kleine bedrijven. Bedford’s prachtige interface en zijn talloze functies maken het de ideale sjabloon voor wat je ook maar wilt opbouwen. 

Als een van de populairste templates, biedt Bedford een brede scala van functies die speciaal gericht zijn op non-profit organisaties en kleine bedrijven. Bedford’s prachtige interface en zijn talloze functies maken het de ideale sjabloon voor wat je ook maar wilt opbouwen. 


Wexley

Breng je bedrijf op nieuwe hoogten met Aviator. Gebruik het content overlay system van deze template om de vitale informatie van je bedrijf daar te plaatsen waar niemand het kan missen, en personaliseer dan met slechts een paar klikken het prachtige full screen achtergrond beeld. Het is gemakkelijk Aviator aan te passen, het is onmogelijk het te vergeten. 

Breng je bedrijf op nieuwe hoogten met Aviator. Gebruik het content overlay system van deze template om de vitale informatie van je bedrijf daar te plaatsen waar niemand het kan missen, en personaliseer dan met slechts een paar klikken het prachtige full screen achtergrond beeld. Het is gemakkelijk Aviator aan te passen, het is onmogelijk het te vergeten. 

Aviator

Breng je bedrijf op nieuwe hoogten met Aviator. Gebruik het content overlay system van deze template om de vitale informatie van je bedrijf daar te plaatsen waar niemand het kan missen, en personaliseer dan met slechts een paar klikken het prachtige full screen achtergrond beeld. Het is gemakkelijk Aviator aan te passen, het is onmogelijk het te vergeten. 

Breng je bedrijf op nieuwe hoogten met Aviator. Gebruik het content overlay system van deze template om de vitale informatie van je bedrijf daar te plaatsen waar niemand het kan missen, en personaliseer dan met slechts een paar klikken het prachtige full screen achtergrond beeld. Het is gemakkelijk Aviator aan te passen, het is onmogelijk het te vergeten. 


Momentum

Momentum is een prachtige template die speciaal is ontworpen voor fotografen en ontwerpers, die full screens en hoge resoluties nodig hebben, en de mogelijkheid om hun werk in een slideshow interface te vertonen. Schuif je portfolio naar voren met Momentum.

Momentum is een prachtige template die speciaal is ontworpen voor fotografen en ontwerpers, die full screens en hoge resoluties nodig hebben, en de mogelijkheid om hun werk in een slideshow interface te vertonen. Schuif je portfolio naar voren met Momentum.

Ishimoto

Ishimoto is een eenmalige template met een eenmalige naam. Het is een portfolio template met een vernieuwende horizontale gallerij slider, waardoor het de voorkeur heeft bij fotografen, artiesten en restaurants

Ishimoto is een eenmalige template met een eenmalige naam. Het is een portfolio template met een vernieuwende horizontale gallerij slider, waardoor het de voorkeur heeft bij fotografen, artiesten en restaurants


Montauk

Montauk is een gepolijste template,eenvoudig te installeren en met vele aanpassingsmogelijkheden. Montauk wordt gewaardeerd door onafhankelijke bedrijven om zijn flexibiliteit, zijn schone lay-outs en zijn professionele stijl.

Montauk is een gepolijste template,eenvoudig te installeren en met vele aanpassingsmogelijkheden. Montauk wordt gewaardeerd door onafhankelijke bedrijven om zijn flexibiliteit, zijn schone lay-outs en zijn professionele stijl.

Wells

Wells is een simpele, vrijpostige en prachtige portfolio template, populair bij artiesten, fotografen en bedrijven die een helder design op prijs stellen, dat hun werk op de voorgrond en in het middelput zet.

Wells is een simpele, vrijpostige en prachtige portfolio template, populair bij artiesten, fotografen en bedrijven die een helder design op prijs stellen, dat hun werk op de voorgrond en in het middelput zet.


Pacific

Met Pacific kun je lange scroll pagina’s creëren, met achtergrond beelden en prachtige volle breedte gallerijen of albums

Met Pacific kun je lange scroll pagina’s creëren, met achtergrond beelden en prachtige volle breedte gallerijen of albums

Adirondack

Adirondack is het perfecte template voor zelf-beginners en kundige ondernemers. Zijn minimale navigatie en de volle kopafbeeldingen bieden een gedurfd kader om je merk te tonen.

Adirondack is het perfecte template voor zelf-beginners en kundige ondernemers. Zijn minimale navigatie en de volle kopafbeeldingen bieden een gedurfd kader om je merk te tonen.


SAMENVATTEND: SQUARESPACE TEMPLATES

Het verzoek om een website te ontwikkelen met Squarespace in Nederland is het laatste jaar bij mij sterk toegenomen, niet alleen bij zelfstandige maar ook bij middel- en grootbedrijven. Van dit systeem moet ik zeggen, dat ik als ontwerper en als front-end ontwikkelaar gefascineerd word door de opties die Squarespace biedt. Natuurlijk zijn er vele dingen die verbeterd zouden kunnen worden (zie mijn vergelijking met het systeem WordPress in mijn vorige artikel - Wat is Squarespace? ), maar het concept dat één enkel bedrijf de verantwoordelijkheid heeft m.b.t de host, het C.S.M. systeem en de templates maakt de Squarespace websites stabiel, en dit stelt me gerust, in tegenstellling tot - bij voorbeeld - de mogelijkheid die bestaat bij WordPress dat er op elk moment iets mis kan gaan op het gebied van functioneren of veiligheid.

Mijn advies

Wil je graag werken met Squarespace om de investering beperkt te houden, gemakkelijk en zonder kopzorg content te plaatsen, zorg dan dat je flexibel bent in de keuze van de designs. Bedenk vantevoren goed welke content je op de website wilt tonen, dit kan voor een groot deel bepalen welk thema je wilt inzetten. Werk altijd met een webdesigner die het thema configureert. Ook een goede (grafisch) ontwerper kan samen met een front-end developer fantastische resultaten bereiken, waarbij de ontwerper fungeert als de art director en de front end developer haar of hem begeleidt door de opties van het thema.

Wil je meer weten of heb je nog aanvullende vragen, neem gerust contact met mij op.