The Grid - De website van de toekomst? Maakt het zichzelf?

Crowdfunding campagne van De Grid

Crowdfunding campagne van De Grid

THE GRID wil het bouwen van een website niet alleen vereenvoudigen, het probeert de taak volledig te veranderen.
Een groeiende industrie houdt zich bezig met het vereenvoudigen van het opbouw-proces van een website. Kijk maar naar het succes van WordPress en Squarespace. Maar ondanks alle templates en aanpassingsmogelijkheden van deze systemen, blijft het grootste gedeelte van de besluitvorming in mensenhanden - zou je deze checkout-knop in het midden zetten, of rechts bovenaan? Als je dat A/B wilt testen om het juiste antwoord te vinden, heb je een andere app. nodig.

En als je website daarentegen machine-ervaring zou kunnen gebruiken om zichzelf op te bouwen, en zonodig her- op te bouwen, op grond van de gegevens opgedaan in het gebruik? Dat is het doel van The Grid. Nadat je de inhoud hebt verstrekt, zoals foto’s, tekst en videos - het soort dingen waar iedereen graag mee werkt -  houdt jouw verplichting om iets te ontwerpen op.

The Grid profileert zichzelf als “Een website dat zichzelf ontwerpt”. Maar dat betekent eigenlijk dat door middel van een grote hoeveelheid gecompliceerde techniek, Tocchini probeert fundamentele website problemen te vereenvoudigen voor gebruikers.

Als je een website creëert met The Grid, word je gevraagd de doelstelling van je site te bepalen. Is je doel volgers te vinden, klikken te verkrijgen, videos te bekijken, of een handvol andere opties? Op basis van deze doelstellingen wordt de layout aangepast en veranderd. Je kunt van iets persoonlijks naar iets commerciëels gaan door een verkoopproduct toe te voegen. De commerciële elementen kunnen desgewenst verschijnen of verdwijnen.

De kleuren worden gekozen in overeenstemming met de verstrekte beelden; zij worden algoritmisch geordend en op elkaar afgestemd. (Een algoritme is een eindige reeks instructies die vanuit een gegeven begintoestand naar een beoogd doel leiden - zie wikipedia
Rond bepaalde soorten content worden vormen toegepast en de afbeeldingen worden perfect bijgesneden. Je zult merken dat niemand’s gezicht op de foto’s weggeknipt is. De capaciteit ven The Grid om gezichten te herkennen en te handhaven, ongeacht hoe de afbeelding is aangepast, is een van de keurmerk functies waar Tocchini duidelijk trots op is.

De funderingen van The Grid komen van de door Tocchini ontworpen Grid Style Sheets (GSS). Het is een herinterpretatie van Cascading Style Sheets (CSS), die ook de layout machine van de browser vervangt door een machine die de constraint solver van Cassowary gebruikt.
GSS is een open source project dat op zich zelf de laatste tijd een behoorlijke hoeveelheid verkeer en erkenning heeft gekregen.

De beschrijving legt uit:
“GSS is een door Cassowary.js ondersteunde CSS preprossesor en JS runtime, de JS-poort van hetzelfde constraint-solving algoritme dat Apple gebruikt bij de Cocoa Autolayout voor iOS en OSX”.Het idee is gebaseerd op “constraint” programmeren, waarbij de ontwikkelaars aangeven wat ze willen doen en dan moeten vertrouwen op een wiskundige formule die hen de weg wijst naar de uiteindelijke uitvoering.

Wanneer de kleuren niet mooi zijn, of de layouts vreemde dingen doen, komt Leigh Tailor, The Grid’s creatieve directeur, te hulp om de problemen op te lossen. Tailor werkte voordien bij Ev. Williams Obvious Corporation en heeft Medium’s Iconen Tekst Editor ontworpen.

"De ontwerpers werken samen met de Artificial Intelligence", zegt Taylor, ze gaan ermee om, ze leiden het, ze beïnvloeden het, om een ontwerp-kader te vormen dat aanzienlijk meer gebruiksmogelijkheden schept dan wat met slechts twee handen haalbaar is. Ik zie ontwerp als een oplossing van problemen, een gids, een blauwdruk voor interactie en ervaring. Een raamwerk voor presentatie en handelsmerk”, legt Taylor uit. “Dat kan the Grid niet vervangen. Om al dat te verstrekken speelt ontwerp nog steeds een rol. Maar the Grid verschaft werktuigen om de triviale repetitieve productie klusjes te beperken, waar we momenteel zo aan gewend zijn geraakt.

De eigen website van The Grid is het beste voorbeeld van wat in de komende maanden mogelijk kan worden, als het zich met behulp van zijn crowdfunding campagne volledig aan het publiek lanceert. De site staat vol in het oog springende elementen met een subtiel ritme bij het scrollen. Om dat te bereiken, heeft het team er alleen maar representatieve files (tekst) en afbeeldingen in gegooid, en de site heeft zijn eigen layout uitgezocht.

Is het waar wat ze beloven?

The Grid ziet er veelbelovend uit voor mensen die een intuïtief instrument zoeken om terloops content te creëren. Hoewel ik een aantal artikels heb gelezen die sceptisch staan tegenover dit nieuwe product, en waar de Grid gezien wordt als een onderschatting van het werk van ontwerpers en developers.

  •  “Geen templates” - onzin, the Grid gebruikt natuurlijk wel sjablonen, het doet het alleen op het niveau van kleinere componenten in plaats op niveau van de gehele pagina. Tot het moment dat we een echte geavanceerde A.I. kunnen creëren, die emoties en een eigen gevoel voor smaak kan ontwikkelen, kunnen algoritmen nooit meer doen dan het assembleren van een groep vooraf bepaalde componenten en templates. Met dat al blijft het een interessant idee en een interessant project. Ik ben niet gelukkig over de manier waarop ze het promoveren, en ik ben nogal sceptisch over de vraag of het werkelijk sites kan ontwikkelen, die er niet uitzien als banale templates.
  • Ik wil niet te wreed zijn voordat het gelanceerde product te zien is. Ik zou het prettig vinden te denken dat we binnenkort een keerpunt gaan bereiken waar geavanceerde product-ontwerp machines zouden bestaan (zoals Squarespace + A.I.).
  • Voor mij, lijkt het op Squarespace, verpakt in een wat meer imperatieve promotie-actie en met een paar heel slimme extra functies. Op zich niet noodzakelijk slechte trekken, maar het ziet er niet naar uit dat dit echt de aangekondigde revolutionaire nieuwe manier van websites maken zal zijn.

Lees meer

In Samenvatting

De basis-technologie van de van de door Tocchini ontworpen Grid Style Sheets (GSS), stelt The Grid in staat om 'schijnbaar' autonoom vele ontwerp-taken uit te voeren. De zelf-ontwerpende website-machines hebben 'nog' niet helemaal de volwassen leeftijd bereikt. Soms kunnen inhoud en beelden op zo’n manier samengevoegd zijn dat ze in hun context niet logisch zijn of er niet goed uitzien. - en in ieder geval is het niet bedoeld voor mensen die al weten hoe ze zelf een website willen ontwerpen.

Of The Grid wel of niet aan zijn beloftes gaat voldoen valt nog te bezien, maar de koers naar slimme contentmanagementsysteemen is bepaald. Het is een goed uitgangspunt voor beginnende en ervaren designers om bij te blijven en om een manier te vinden om AI in hun werkwijze te integreren.

Het is de vraag of in de toekomst computers volledig mensenwerk kunnen vervangen. Als ontwerper zou ik erg teleurgesteld zijn als iemand me zou vertellen dat hij de voorkeur geeft aan het huren van een machine om zijn huisstijl of website te ontwerpen. Computers zijn geweldig voor het berekenen van algoritmen en wiskundige vraagstukken, maar onze gevoeligheid en oneindig denk-potentiëel zal altijd nodig zijn om de dingen compleet te maken.