Website Voorbereiding in 5 stappen

Als je er over denkt om een website te laten ontwikkelen is het aan te raden om als uitgangspunt een aantal aspecten in aanmerking te nemen, die het ontwerp- en uitvoeringsproces positief kunnen beïnvloeden.

Voor het starten met een project, is het belangrijk de volgende punten uit te werken: 

 1. het doel van de website (wat wil je met je website bereiken?)
 2. de doelgroep(en) van de website (wie wil je als bezoeker?)
 3. de uitstraling (look and feel) van de website
 4. het functioneel ontwerp (welke inhoud en informatiestructuur?) van de website
 5. het budget ( hoeveel tijd en geld wil je investeren ? )

Dit is een tijdrovend proces, maar hoe meer deze punten tevoren bestudeerd zijn, des te efficiënter kan de uitvoering van het project verlopen. Bovendien vermijdt het grotendeels dat men tijdens het proces van gedachten verandert, met de daaraan verbonden kosten en tijdsverlies.


1. WAT WIL JIJ MET JOUW NIEUW WEBSITE BEREIKEN?

Moet de website bijvoorbeeld verkopen, informeren, vermaken of een combinatie hiervan? Wat gaan de bezoekers van de site te weten komen?

 • Wat wil je vertellen?
  Dat valt natuurlijk samen met je keuze van welke bezoekers je wilt bereiken, maar in belangrijke mate ook van je eigen visie over de wijze waarop je ze wilt bereiken. Waar bijvoorbeeld twee bedrijven hetzelfde artikel aanbieden, kan bij het ene bedrijf de nadruk liggen op kwaliteit, duurzaamheid, en eventueel klantenservice, terwijl het andere bedrijf concurrerende prijzen op de voorgrond schuift. Dit verschil in strategie zal zich ongetwijfeld uiten in een totaal verschillend ontwerp.
   
 • Als je het project in teamverband gaat ontwikkelen, is het belangrijk dat alle deelnemers vanaf het begin meedenken, en hun ideeën en suggesties aanbrengen. Dit werkt mee om optimale resultaten te krijgen in het belangrijkste deel van het project, de brainstorm, en is ongetwijfeld van belang voor het bereiken van een beter eindresultaat.
 • De meeste websites vallen onder de volgende categorieën:

INFORMATIE

Het doel van de website is informatie verstrekken aan de bezoekers.

ECOMMERCE

Het doel van de site is om producten, diensten of media te verkopen.

AFBEELDINGEN

Het doel van de site is om mooie beelden weer te geven.


2. Wat is jouw doelgroep?

Klanten? Eventuele klanten? Leden? Probeer van deze personen een zo gedetailleerd mogelijke analyse te maken.

 • Beschrijf je ideale klant (avatar of personage)
 • Hoe breng je dan je doelgroep in kaart? Door jezelf vragen te stellen. Maak een lijst met standaard kenmerken van klanten, zoals: Leeftijd, Geslacht, Woonplaats, Regio, Klasse, Opleidingsniveau, Beroep, Functie, Vrijetijdsbesteding, Aankoopgedrag, Verbruiksgedrag. Bij een zakelijke doelgroep zijn ook de volgende kenmerken relevant: Branche, Aantal werknemers, Vestigingsplaats, Omzet, Familiebedrijf, Franchising, etc,...

 • Denk over hoe je wilt dat jouw klanten zich voelen als ze jouw website bezoeken.
   
 • Hoe meer je van je doelgroep afweet, des te makkelijker kun je later bepalen op welke wijze jouw informatie hun het best kan bereiken.
Vergelijk het met het spelletje van vroeger: ‘Wie is het?

Vergelijk het met het spelletje van vroeger: ‘Wie is het?


3. MAAK EEN MOODBOARD: DE UITSTRALING (DE "LOOK and FEEL")

Wanneer de doelen en doelgroepen bekend zijn, kan de uitstraling van de website worden bepaald.

 • Heb je al huistijl en logo voor jouw bedrijf ? Heb je een bepaalde voorkeur voor bepaalde kleuren of een speciale typografie (bijvoorbeeld aangepast aan je logo of aan de stijl van je bedrijf)?
 • Heb je al een website? Maak een lijst van wat je daarvan wel en niet goed vindt en wat je wel of niet op een nieuwe site wil terugzien.
 • Bezoek andere websites. Denk aan: concurrenten, of bedrijven met vergelijkbare doelgroepen. Welke tactieken gebruiken zij, wat spreekt jou daarvan aan en wat niet, en op welke wijze denk jij je nieuwe website te onderscheiden van de bestaande websites in dit genre?
 • Welke uitstraling zoek je?  Je persoonlijke smaak is soms ook van belang. Houd je van een strak zakelijk en serieus design, of iets losser en jeugdiger? Begin met het verzamelen van websites en beelden die jouw inspireren. Pin ze op Pinterest om een lijst samen te stellen
Pinterest is een online prikbord voor het organiseren en delen van afbeeldingen. Ideaal  om moodboards te maken.

Pinterest is een online prikbord voor het organiseren en delen van afbeeldingen. Ideaal om moodboards te maken.


4. MAAK EEN FUNCTIONEEL ONTWERP

Als je een functioneel ontwerp maakt moet je kennis hebben over usability (= gebruiksvriendelijkheid). Je website kan er aantrekkelijk uitzien en mooi vormgegeven zijn, maar als een bezoeker niet direct weet wat er te vinden is, dan zal hij snel wegklikken naar een andere site. Binnen drie seconden bepalen bezoekers of ze op een website blijven.

 • Beschrijf zo goed mogelijk alle functionaliteiten die op de website terug moeten komen.
  Doe dit door functionele schetsen te maken. Dit gebeurt voor elke pagina apart. Hierdoor wordt het functioneel ontwerp opgedeeld, en een stuk makkelijker te lezen. (denk dan aan sociale media, advertenties, interne zoekmachine, logo's van branche organisaties, slideshow met foto’s, webshop, nieuwsberichten en artikelen indeling op categorie, etc.) en welke mate van zelfbeheer wens ik;  en wat verwacht ik m.b.t. de groei van het project ?  
 • Hoe ziet de navigatiestructuur van je website eruit?
  De navigatiestructuur (hoe zijn de pagina’s gestructureerd, wat denk je over de inhouds-hiërarchie, enz.) wordt duidelijk gemaakt met behulp van een sitemap. Een sitemap kun je zelf ontwikkelen met behulp van post-it's, potlood en ruitjespapier, of een tekst-editor (zie  voorbeelden hieronder).

Post-its zijn ideaal omdat de elementen als puzzelstukken verschoven, aangepast en toegevoegd kunnen worden.

 

Met potlood en papier kun je overal en altijd een sitemap schetsen die zeer bruikbaar kan zijn voor een toekomstig ontwerp.

Een dergelijk strak schema kan gemaakt worden met een tekst-editor zoals bijvoorbeeld 'Microsoft Word'.


5 - Heb je aan een budget gedacht?

Met weinig geld kun je al een website maken. Maar dan krijg je een standaard website.

 • Om positief de aandacht te trekken, je site aan je doelgroep aan te passen en een maximale efficiëntie en rentabiliteit te bereiken, kun je beter een wat ruimer budget hanteren, en kiezen voor een maat-website, zowel in functie als design, en met visie naar de toekomst. 
 • Zoals voor vrijwel alle producten geldt ook voor een website dat de investering van meer tijd en meer geld een hogere kwaliteit oplevert. Met een professionele aanpak trek je meer bezoekers, die vaker zullen terugkeren. ( zie hieronder een grafiek met de bekende duivelsdriehoek )
Het bewegen in het voordeel van geld (dus een besparing) betekent onvermijdelijk een beweging in het nadeel van kwaliteit (minder kwaliteit in het eindproduct) of tijd (het zal langer gaan duren) of een combinatie ervan. Ook kan men zich bedenken dat binnen een project slechts twee van de drie aspecten tegelijk benadrukt kunnen worden. Iets kan alleen goedkoper en sneller als de kwaliteit daaronder lijdt.

Het bewegen in het voordeel van geld (dus een besparing) betekent onvermijdelijk een beweging in het nadeel van kwaliteit (minder kwaliteit in het eindproduct) of tijd (het zal langer gaan duren) of een combinatie ervan. Ook kan men zich bedenken dat binnen een project slechts twee van de drie aspecten tegelijk benadrukt kunnen worden. Iets kan alleen goedkoper en sneller als de kwaliteit daaronder lijdt.


Natuurlijk behoort het ook tot de taken van de webdesigner en/of programmeur om deze aspecten zoveel mogelijk met zijn klant door te lopen om een balans van diens ideeën te maken. Zij moeten met de klant meedenken, zich verplaatsen in wat hij beoogt, en hem daardoor helpen zijn denkproces goed te ontwikkelen en zich een voorstelling te maken van hoe het er straks uit moet zien.

Als je van plan bent om een professionele website te laten maken, is bovenstaande voorbereiding een goede start voor een eerste bespreking met een webdesigner of webdeveloper. Het is aan te raden om al je ideeën op papier te zetten en hem voor te leggen. Al lijken ze op het eerste gezicht niet haalbaar, ze kunnen toch best het begin zijn van een prachtig resultaat.

Wil je meer weten of heb je nog aanvullende vragen, neem gerust contact met mij op.