WordPress Thema’s

wordpress-themes.jpg

In de ruim elf jaar dat WordPress bestaat, heeft het zich ontwikkeld tot een van de meest populaire contentmanagmentsystemen (CMS). Ook de WordPress plugins en – thema’s hebben zich in deze tijd ontplooid. In dit artikel leg ik uit wat een thema is, ga ik een aantal verschillende WordPress thema’s bespreken en belicht ik de positieve en negatieve aspecten van hun toepassing. Deze informatie kan je helpen om een keuze te maken op het moment dat je aan de slag gaat om een website laten ontwikkelen.


Wat is een WordPress thema?

Oorspronkelijk is een WordPress Thema een layout sjabloon dat ervoor zorgt dat het uiterlijk van je website er op iedere pagina hetzelfde uitziet. Afhankelijk van de complexiteit van het thema kan het echter ook extra functionaliteiten met zich meebrengen. Daarnaast werkt WordPress met modules, of ook wel plugins genoemd, die ook functionaliteit toevoegen aan het systeem.

wordpress-uitleg.jpg

Als we een website vergelijken met een woning, dan zou WordPress de buitenwand van de woning zijn, met de basis-installatie van electriciteit, gas en water; het thema zou de interne structuur zijn met css stijlen voor de algemene decoratie; de plugins zouden de functionele elementen voorstellen, zoals de zitbank, de wasmachine, de klerenkast, enz.; en de inhoud van de pagina’s zijn dan de persoonlijke voorwerpen.


Wat is het verschil tussen ‘gratis’ en ‘premium’ WordPress thema’s?

Je hebt de keuze uit duizenden gratis en betaalde WordPress thema’s. In veel gevallen kan een gratis WordPress thema prima werken, maar met name voor zakelijke of complexe websites is vaak een premium WordPress thema vereist.

free-wordpressthemes.jpg

Premium WordPress thema’s hebben als voordeel dat ze een zeer stabiele basis hebben en support bieden als je ergens niet uit komt in de configuratie. De meeste premium thema’s  bieden je de mogelijkheid om je eigen ontwerpen te maken en te bouwen met behulp van bijvoorbeeld pagina bouwers (page builders). Een overzicht van de verschillen tussen de gratis en premium thema’s:

Gratis thema’s

  • Bieden alle mogelijkheden voor het opzetten van een eenvoudige website
  • Een minder unieke look
  • Code kan soms vervuild zijn
  • Beperkt aantal functionaliteiten
  • Geen of beperkte support

Premium thema’s

  • Niet gratis, maar wel heel betaalbaar.
  • Meer mogelijkheden om te customizen zonder al te veel CSS/HTML kennis
  • Meer unieke look
  • Schone code en (zeer) stabiele basis
  • Veel functionaliteit
  • Support is meestal aanwezig

Premium thema’s

Er zijn prachtige WordPress thema’s gemaakt door professionele designers, variërend van bedrijfs-functioneel tot creatief, van “one page” tot “portfolio”-sites. De betere thema’s zijn responsive, geschikt voor meertalige sites en/of webshops en zien er ‘af’ uit.

De meeste premium thema’s fungeren vrijwel als een soort webdesign software.

De meeste premium thema’s fungeren vrijwel als een soort webdesign software.


Zes WordPress thema’s uitgelicht

Hieronder licht ik 6 premium thema’s uit, die de laatste tijd (najaar 2014) het meest mijn aandacht hebben trokken. Ik beschrijf ze in volgorde van mijn voorkeur, en begin dus meteen met de – naar mijn mening – beste

1. Divi

Divi van Elegant Themes is een van die thema’s die bijna overal voor gebruikt kan worden.  Bij Divi hoort een zogenaamde “Divi Builder”, een drag-and-drop site ontwerper. Het start met 18 voorgedefineerde layouts, maar als geen van deze bij jou passen, kun je een website creëren uit Divi’s enorme selectie van modulen (als sliders, testimonials en blurbs). Divi werkt ook met WooCommerce – WordPress’ meest bekende webshop module.

2. Avada

Avada is een van de mooist uitziende thema’s die ik heb gevonden met bovendien een verbazingwekkende functionaliteit. Avada is nu rond 42.000 keer verkocht in ThemeForest, (een bekende online marktplaats voor Premium WP Templates & Themes) wat bewijst hoe goed het is. Het is bovendien voldoende aanpasbaar om er voor te zorgen dat jouw site er uiteindelijk niet gaat uitzien zoals die van ieder andere willekeurige organisatie.

3. Enfold

Het WordPress thema Enfold, eveneens van Themeforest, zit definitief op de hielen van Avada voor wat betreft kwaliteit. Dit thema ziet er ook ongelofelijk mooi uit, naar mijn mening zelfs zuiverder dan Avada, hoewel daardoor minder kleurrijk. Uiteindelijk hangt het ervan af wat je zoekt. Enfold heeft bijna net zoveel features, shortcodes en templates  als Avada, maar nog net niet, en daarom plaats ik deze als goede nummer 3 op de lijst.

4. Jupiter

Jupiter is een nieuw top-selling thema van ThemeForest, met alle basiskenmerken plus alles wat je nog meer (niet) kunt bedenken. Dit krachtpaard moet je gebruiken als je zoekt naar een complex thema dat zelfs over een eigen winkel beschikt om je te helpen je producten direct van je homepage te verkopen, zonder op een winkel te moeten terugvallen.

5. Velocity Page

VelocityPage is indrukwekkend. Het is een beetje aan de dure kant, maar je krijgt waar voor je geld. Werken op Velocity Page is net als werken met een Word document. Gewoon klikken en slepen om te communiceren met elementen van de pagina. In plaats van een blanco template te moeten gebruiken, kun je vrijuit de gewenste pagina creëren. VelocityPage sites zijn mobile-ready, en zien er dus prachtig uit op mobieltjes en tablets. VelocityPage werkt goed met verkoopsites, webinair sites, contactinfo-sites, productlancerings-sites, en ook unieke “about us” sites.

6. The 7

Het “The7” thema kwam uit in september 2013 en 6 maanden later waren er al 8.155 exemplaren verkocht via de ThemeForest digitale markt.  Het is nu al een tijdlang op de markt is, en ondertussen hebben  de ontwikkelaars niet stil gezeten en inmiddels meer dan 70 nieuwe features aan het thema toegevoegd. Hoewel dit multifunctionele thema erg populair is, maakt het feit dat je vrijwel ieder aspect van het uiterlijk en de layout kunt aanpassen, het onwaarschijnlijk dat je een andere site met “The 7” zou tegenkomen  die op  de jouwe lijkt, natuurlijk op voorwaarde dat je je een beetje moeite neemt om hem te personaliseren.


Voor- en nadelen van het kiezen voor een premium Thema

De nieuwe “premium” thema’s zijn zeer populair in WordPress.org en het is niet moeilijk te raden waarom: prijs, kwaliteit en de grote vrijheid die aan gebruikers wordt verleend door de hoeveelheid opties in het thema.

Maar deze vrijheid heeft zijn prijs. Ik heb het over de risico’s die een onervaren gebruiker (user) kan lopen. In een kwestie van minuten kan een user een thema ruïneren zonder dat te weten, door wijzigingen aan te brengen in het design, het gebruik en de functionaliteit.

Aanvankelijk is het CMS van WordPress niet ontworpen om zoveel vrijheid aan alle gebruikers te geven en daarom bestaat er bij WordPress een gebruikerssysteem, een hiërarchie. Bij WordPress wordt ervan uitgegaan dat de gebruikers van een website een beheerder (administrator) toekennen. De Beheerder heeft volledige toegang tot de functionaliteit van de “plugins”, tot het ontwerp door middel van de css-documenten en verleent rechten aan de andere gebruikers.

De Beheerder is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de site.

De Beheerder is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de site.

De nieuwe Premium themas respecteren deze hiërarchie niet, aangezien de functionaliteit zich niet in de plugins bevindt, maar in het thema zelf, en het ontwerp kan aangepast worden zonder toegang te hebben tot de css-documenten. Het zou een belangrijke vooruitgang betekenen voor de Premium thema’s als in de toekomst hun layout/functionaliteit opties zouden kunnen worden uitgeschakeld voor de ondeskundige gebruiker die alleen teksten en plaatjes wil aanpassen.

Nadelen:

  • Soms moeilijk om de juiste thema te vinden. Er zijn talloze thema’s beschikbaar en meestal kan je ze niet testen voor dat je ze koopt.
  • De templates zijn vaak overladen met functies die je niet zult gebruiken. Dit resulteert in een onoverzichtelijk CSS (content management systeem).
  • Teveel functionaliteit = lange laadtijd. Door al die ongebruikte functies wordt er ook enorm veel extra ‘ongebruikte’ code en scripts ingeladen en dit gaat ten kosten van de laadtijd.
  • Niet ‘echt’ geschikt voor meerdere gebruikers. De ‘layout builders’ kennen geen hierarchie , De ‘onervaren’ user krijgt te veel aanpassingsvrijheid op de website en de ‘learning curve’ is meestal te hoog.

Voordelen:

  • Met een druk op de knop kun je het complete design van je website vervangen zonder dat je verder ook maar iets hoeft aan te passen.
  • ‘Minder programmeren’ en ‘Meer implementeren’. Meer mogelijkheden om te customizen zonder al te veel CSS/HTML kennis.
  • Gebruiksvriendelijke paginabouwers met een intuïtieve en zeer gebruiksvriendelijk interface, waarmee pagina’s met eenvoudige klik-en-sleep bewegingen op te bouwen zijn.
  • De onderliggende intelligentie en code is al gereed en ze voldoen aan de meeste web eisen van deze tijd.
  • De thema’s worden actief doorontwikkeld, waardoor je met regelmaat getrakteerd wordt op nieuwe functionaliteit.
  • Is het thema die je gebruikt na een tijdje toch niet naar wens? Dan kun je gewoon een ander thema uitkiezen zonder dat de inhoud van je site verloren gaat

Samenvattend: WordPress thema’s

De WordPress thema’s  bevinden zich technisch in een nek aan nek race met duizenden thema’s die verbeteringen doorgaan of op het punt staan op de markt te komen.

Zoekend naar informatie hierover, vond ik een interessant artikel over de evolutie van de websites in de laatste jaren, waar het fenomeen van de premium thema’s vergeleken wordt met het succesvolle Scandinavische concept –  IKEA .

“Today people treat themes like IKEA furniture – easily replaced and never intended to last for years or decades”.

Als wij aan een interieurontwerper zouden vragen wat beter is, een designhuis ingericht met handgemaakte meubels, of een rijtjeshuis met IKEA meubilair, ligt het antwoord voor de hand. Hetzelfde geldt voor webdesign: Het is natuurlijk altijd beter om een website op maat te maken. Een website waarvan het ontwerp en alle componenten aangepast zijn aan de specifieke behoeften van de klant. Maar niet iedereen wil of kan zich de luxe daarvan permiteren. En dan hebben wij hier als tweede optie een modern, modulair en flexibel concept met een goede kwaliteit/prijs relatie, waarmee door intelligente combinaties en creatieve elementen, verassende resultaten kunnen worden bereikt, en als het thema niet meer bevalt kan het probleemloos vervangen worden door een ander.

Mijn advies

Wil je graag werken met een thema om de investering beperkt te houden (meestal is budget de belangrijkste reden), zorg dan dat je flexibel bent in de keuzes voor design. Bedenk vantevoren goed welke content je op de website wilt tonen, dit kan voor een groot deel bepalen welk thema je wilt inzetten. Werk altijd met een webdesigner die het thema configureert. Ook een goede (grafisch) ontwerper kan samen met een front end developer fantastische resultaten bereiken, waarbij de ontwerper fungeert als de art director en front end developer haar of hem leidt door de opties van het thema.

Wil je meer weten of heb je nog aanvullende vragen, neem gerust contact met mij op.